Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunță că salută decizia Guvernului României privind menținerea unei cote reduse de TVA de 11%, aplicabilă începând cu 1 august 2025 pentru serviciile turistice aferente cazării și alimentației publice, în contextul majorării cotei standard de TVA de la 19% la 21%.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Această ajustare a fost rezultatul unui dialog constructiv între FPTR, Patronatul HORA și factorii decizionali guvernamentali, pe de altă parte. Considerăm această soluție un compromis echitabil, adaptat contextului fiscal actual, fără a pune în pericol competitivitatea sectorului nostru de activitate. Mentinerea cotei reduse de TVA de 11%, începand cu data de 01.08 anul curent, o considerăm o reușită obținută prin negociere, nu un „privilegiu nedrept. Ne exprimăm surprinderea față de criticile exprimate în spațiul public de anumite patronate din turism, care califică aplicarea cotei de 11% drept jignitoare sau inechitabilă. De asemenea, pentru majoritatea membrilor noștri este inexplicabilă atitudinea oscilantă pe care au avut-o și o au confederațiile patronale reprezentative la nivel național față de măsurile prevăzute în proiectul legii – măsuri fiscale aflate în dezbatere publică”, arată Federația.
FPTR amintește că această cotă se aliniază celei aplicate medicamentelor, alimentelor de bază, apei potabile, manualelor școlare, cărților și ziarelor sau lemnelor de foc, domenii esențiale pentru societate, care însă nu beneficiază de tratamente fiscale preferențiale suplimentare.
„Prin urmare, este eronat și neproductiv să comparăm sectoare economice distincte, fiecare având specificul său. Ceea ce contează este sustenabilitatea măsurii și angajamentul comun pentru respectarea legislației fiscale”, transmite industria.
Membrii FPTR transmit că au înțeles fără echivoc mesajul Guvernului și sunt conștienți de riscul majorării TVA-ului la 21% dacă nu se îmbunătățește colectarea fiscală în turism.
FPTR subliniază însă că, în ciuda eforturilor și a angajamentului Guvernului, evaziunea fiscală în turism rămâne un fenomen semnificativ, în special în zonele sezoniere și în segmentul micilor furnizori de servicii.
Dacă până în octombrie 2025 nu se observă o creștere reală a contribuției sectorului la bugetul de stat, există riscul major ca această cotă redusă să fie reconsiderată și înlocuită cu cota standard de 21%. Sectorul susține că acest lucru ar avea efecte dezastruoase asupra întregii industrii turistice.
FPTR consideră că apărarea cotei de TVA de 11% este o misiune comună a tuturor operatorilor din turism.
„Este timpul să ieșim din zona declarațiilor și să ne asumăm:
– aplicarea corectă a TVA în toate formele de cazare și alimentație publică,
– eliminarea tranzacțiilor informale,
– respectarea evidenței avansurilor și emiterea facturilor conform noilor reguli”.
De asemenea, Federația solicită Guvernului României, în mod constructiv, elaborarea unor norme tranzitorii clare privind evidențierea TVA pentru avansurile încasate înainte de 1 august 2025, astfel încât operatorii economici să nu fie afectați în mod nedrept de modificările fiscale.
Operatorii economici, membrii FPTR, au stabilit ca nu vor majora tarifele serviciilor prestate începând cu 01.08.2025 ca urmare a creșterii cu 2 puncte procentuale a cotei reduse de TVA și solicită întregii industrii să procedeze la fel.
„Cota de 11% nu este un cadou, ci un angajament. De noi toți depinde să o păstrăm”.
Membrii FPTR au concluzionat că această realizare, comparabilă probabil doar cu introducerea impozitului specific, a fost posibilă cu contribuția semnificativă a actualului Viceprim-ministru, provenit din mediul de afaceri. Cel mai probabil este vorba despre Dragoș Anastasiu, care el însuși deține unități de cazare.
„FPTR consideră menținerea cotei reduse o reușită importantă pentru turismul românesc, dar una fragilă, care poate fi pierdută dacă nu demonstrăm maturitate economică și fiscală.
Apelul nostru către întreaga industrie este simplu: să nu ne tăiem singuri craca de sub picioare”, conchide Federația.